Ali veste, da izbira prehrane vpliva na vaš način razmišljanja in delovanja?

Ste kdaj razmišljali o tem kakšno energijo ima hrana in kako izbira prehrane vpliva na vaš način razmišljanja in delovanja?

Moderni nutricionizem sicira posamezno živilo na posamezne komponente in določa količino posameznih hranil, ki so osnova za gradnjo fizičnega telesa in za opravljanje celičnih procesov. To znanje je sicer zelo uporabno, posebej v primeru če vemo katerih hranil nam primanjkuje, da lahko potem dodajamo tisto, kar mi v nekem trenutku potrebujemo. A s tem, ko živilo razdelimo na posamezne komponente, pogosto spregledamo celoto in to, kaj nam živilo prinaša na bolj spiritualnem nivoju.

Vsako živilo nosi s seboj svoj unikatni energetski zapis in želi v telesu človeka delovati na podoben način, kot deluje v svoji primarni naravi. Npr. vodna kreša raste v okolju z obilico vode, zato tudi v telesu pomaga odpravljati težave z neravnovesjem vode. Korenasta zelenjava raste v globino in dovaja hranila za rastlino, zato tudi v telesu deluje v globino in prinaša veliko hranil za naše telo. Korenina je tista, ki daje stabilnost celotni rastlini, zato tudi v telesu krepi moč in vzdržljivost. Logično kajne? Narava nam vse pove, samo opazovati jo moramo.

Pa poglejmo še vpliv prehrane na naš karakter. Predstavljajte si osebo jezljive in razdražljive narave. Taka oseba ima pogosto preobremenjena jetra, saj se tudi z vidika tradicionalne kitajske medicine jeza naseljuje v jetrih. Kaj menite, kakšno hrano bo na dnevni bazi izbirala taka oseba? Mehko in kremasto ali trdno in hrustljavo? Njena izbira bodo živila, ki so bolj trdne in hrustljave narave, saj bo z njimi nahranila tudi svoj jezljiv karakter.

Način razmišljanja in izbira prehrane potujeta z roko v roki. Hrana vpliva na kvaliteto krvi, ta pa potem vpliva na naš živčni sistem in možgane. Prav tako pa način razmišljanja pogojuje našo izbiro hrane, kar potem gradi kri in vpliva na živčni sistem. Torej s hrano ne hranimo samo našega fizičnega telesa, ampak hranimo tudi naš karakter.

Ste že kdaj pogledali katera živila prevladujejo na vašem krožniku in kaj vas vodi v takšno izbiro? Odnos do hrane je eden izmed najbolj intimnih odnosov v življenju in ta odnos določa tudi nas same in naše delovanje v življenju. Si to kar ješ!

Kadar želimo v naše življenje vnesti več nežnosti in lahkotnosti, potem je dobro v našo prehrano vnesti več živil z mehko in kremasto strukturo, kot so razne kaše in nekatero sadje. Če pa smo že tako preveč mehki in rabimo v življenju več odločnosti, pa raje posezimo po živilih s trdno in hrustljavo teksturo. Če imamo težavo, da v življenju pogosto odlašamo in imamo premalo fizične motivacije, potem se je bolje izogibati hrani, ki je težka in gosta. Če vlečemo vzporednice na področje dietetike v TKM, je težka in gosta prehrana primerna za čas zime. Narava takrat počiva, navzven vlada status quo. In prav tako je v telesu, če stalno jemo samo takšno hrano (ne glede na letni čas), potem postanemo tudi mi »težki« in »gosti« v svoji naravi, kar nas drži nazaj v coni udobja, namesto da bi se v življenju premaknili naprej.

Ste se že našli v kakšnem izmed zgornjih opisov?

Tudi barva posameznih živil vpliva na našo osebnost. Z vidika TKM dobro poznamo vpliv barve na posamezne organe. Tako živila z rdečo barvo krepijo energijo ognja, ki je v telesu predstavljena preko srca in tankega črevesja, istočasno pa rdeča barva daje moč, prebuja senzualnost znotraj nas in

potrebo po samozaščiti. Živila rjave barve pa vplivajo na element zemlje, torej na želodec, trebušno slinavko in vranico, istočasno pa krepijo v nas tudi občutek prizemljenosti, varnosti in udobja.

In kakšno hrano naj izbiramo na dnevni bazi?

Odvisno od tega kdo želimo postati in kakšne kvalitete želimo v življenju kultivirati. Za ravnovesje je pomembno, da je naša prehrana raznolika v smislu barv, oblik, okusov in tekstur, a količino posameznih živil pa potem izbiramo glede na naše lastne potrebe in želje.

Za domačo nalogo si pripravite list papirja in nanj zapišite vaša najljubša živila, da boste imeli občutek kaj prevladuje na vašem krožniku. Potem pa se vprašajte kako to vpliva na vaše počutje in karakter. Vas vaše izbire podpirajo ali podirajo?

Prijetno raziskovanje želim 🙂

Melita