Preobremenjenost z delom vodi do kolapsa jeter. Kako to preprečiti?

Kaj narediti, ko se kot podjetnik znajdeš v situaciji, ko NISI več KREATIVEN, NE ZNAŠ več SPREJEMATI ODLOČITEV, imaš MEGLO V GLAVI in RAZPRŠEN FOKUS?

Velikokrat podjetniki vložimo večino svojega časa v delo in delamo za svoj posel praktično cele dneve, vključno z vikendi in dopusti. Običajno na začetku želimo vse sami narediti, saj zaradi pomanjkanja sredstev nimamo možnosti, da del nalog predamo drugim strokovnjakom. S tem pa v resnici sebi ne delamo usluge, saj se moramo ukvarjati s stvarmi, ki jih niti ne znamo in nam zato vzamejo ogromno časa, poleg tega pa nam ne prinašajo dobička. Delati posel ne pomeni samo izvajati neko storitev ali proizvajati določen produkt, ampak tudi oblikovanje celostne podobe podjetja, postavljanje poslovnega modela, izvajanje marketinga, itd. Vlaganje našega časa v vse te aspekte poslovanja nam jemlje energijo in čas.

In kaj se zgodi po določenem času?

Dejstvo je, da naša telesa niso ustvarjena za dolgotrajno delo po 16 in več ur na dan. Rabimo tako aktivnost, kot počitek. Tekom dneva je zelo aktiven simpatični živčni sistem, ki nas ohranja budne in pozorne, da smo lahko produktivni in aktivni, ko je to potrebno. Proti večeru pa se s sončnim zahodom naše telo preklopi na parasimpatično delovanje, da se lahko spočije in regenerira. Težava nastane, da zaradi želje po uspehu delamo še naprej pozno v noč in po možnosti uživamo še poživila in jemo obilne obroke. Na ta način poskrbimo, da se telo ne umiri, kortizol in adrenalin ostaneta preveč aktivna in zato se telo ponoči ne obnavlja. POČITEK in REGENERACIJA pa sta nujna, da lahko dolgoročno sploh normalno funkcioniramo.

Kako ta preobremenitev vpliva na zdravje in produktivnost na delovnem mestu?

Z vidika TAOIZMA je od stanja naših notranjih organov odvisno praktično vse in ne samo zdravje. Vsi notranji organi morajo biti dovolj močni, da lahko v poslu uspemo. Pogosta težava podjetnikov – preobremenjenost z delom – namreč povzroči, da naša jetra postanejo preveč aktivna, po določenem času preobremenjenosti pa kolapsirajo.

Zdrava in močna jetra nam dajo naslednje moči in sposobnosti:

 • fokus
 • vizijo in jasnost
 • produktivnost
 • dobre vodstvene sposobnosti
 • pogumno soočanje z izzivi in ovirami
 • učinkovito delo pod stresom
 • dobre strateške sposobnosti
 • zanesljivost
 • odločnost
 • zavedanje, da smo PRVI, EDINI in NAJBOLJŠI

Zaradi pretiranega dela in premalo počitka, pa energija jeter uide izpod nadzora in pridemo v fazo, ko:

 • nimamo več jasne vizije
 • ne vemo, kakšen je naš cilj
 • nismo učinkoviti
 • ne znamo se pravilno odločati
 • postanemo razdražljivi in ne znamo delegirati našim zaposlenim
 • se takoj razjezimo in začnemo s kričanjem izražati naša mnenja
 • postanemo tudi togi v razmišljanju, brez možnosti sprejemanja kompromisov ali odgovornosti za svoja dejanja
 • postanemo arogantni, agresivni, tirani in na splošno težki ljudje
 • se zaletavo lotevamo projektov, ki jih na koncu ne moremo dokončat in to nas pelje še v večjo razdražljivost, izčrpanost in pesimizem.

Kaj lahko naredimo, ko se znajdemo v takih težavah?

 1. Dovolimo si POČIVATI.
 2. Najamemo podizvajalce ali strokovnjake za občasno pomoč.
 3. Razbremenimo jetra s primerno prehrano.
 4. Si privoščimo taoistično masažo trebuha po Mantaku Chii – Chi Nei Tsang.

Jetra se lahko obnovijo, vendar moramo za to upoštevati določene pogoje. Najprej si moramo dovoliti, da delamo manj in da več počivamo. Brez tega žal ne bo šlo, saj so ravno jetra tisti organ, ki se z delom najbolj obremeni, poleg ledvic. Mimogrede, ledvice so drugi organ, ki ga je potrebno obnovit in napolnit, če smo podjetniki. O tem več v naslednjem blogu.

Obilne večerje so druga stvar, ki obremeni jetra. Ponoči med 23h in 3h zjutraj sta najbolj aktivna organa jetra in žolčnik, ki sta odgovorna za razstrupljanje telesa. Vendar se to zgodi samo pod pogojem, da prenehamo z uživanjem hrane ob sončnem zahodu ali da jemo bolj lahno večerjo, saj se mora telo v primeru obilnih večerij ukvarjati s prebavo in ne z razstrupljanjem.

Masaža trebuha pa je idealna za razstrupitev jeter tako fizičnih toksinov, kot tudi zastalih čustev jeze, frustracije, besa in zamer. S tem, ko z rokami masiramo jetra, masiramo v njih tudi ujeta čustva, ki zavirajo delovanje jeter. Tako ubijemo 2 muhi na en mah. Ko jetra razstrupimo, pa jih na koncu napolnimo še s pozitivno energijo, da začnejo delati za nas in pridobimo nazaj zopet tiste dobre lastnosti, ki jih potrebujemo, če želimo biti USPEŠEN PODJETNIK! Ena izmed mojih strank je imela izziv ravno na poslovnem področju, saj ni imela več zagona za delo in entuziazma kot pred leti. Po nekaj tretmajih se je soočila s svojimi občutki, dobila zagon za delo in sprejela nekaj poslovnih odločitev. Sedaj lahkotno kreira svojo poslovno pot in živi svoje potenciale v polnosti.

Vsak dan je možnost za spremembo in korak naprej, pomembna je le ODLOČITEV!