Chi Nei Tsang je taoistična tehnika, s katero uravnovešamo pretok energije v telesu. Beseda CHI pomeni življenjsko energijo, ki se premika skozi notranje kanale – živčni sistem, krvne in limfne žile. Vsi ti sistemi se skoncentrirajo v področju trebuha, ki predstavlja njihov kontrolni center. Napetosti, strah, skrbi in vsakdanji stres, se akumulirajo tekom časa in povzročajo fizične zatrdline in vozličke, ki zavirajo prost pretok energije skozi te sisteme.

Taoisti so tekom časa prek opazovanja telesa videli, da negativna čustva resno poškodujejo naše zdravje, tako na fizičnem kot duševnem nivoju. Vsako čustvo ima določeno energijo in zato vpliva na točno določen organ v telesu. Tako jeza in bes poškodujeta jetra in žolčnik, strah in fobija poškodujta ledvice in mehur, skrbi in nezaupanje poškodujeta želodec in vranico, žalost in depresija slabo vplivata na pljuča in debelo črevo, sovraštvo in aroganca pa na srce in tanko črevo. Ko sprostimo napetosti in negativna čustva iz telesa, potem se zopet vzpostavi energetski pretok in dosežemo ravnovesje.

 

S tehniko chi nei tsang lahko vplivamo tudi na mišico psoas, ki je ena izmed izjemno pomembnih mišic v telesu, saj povezuje trup s spodnjimi okončinami. Kadar je mišica psoas zakrčena, se spremeni zdrav vzorec dihanja, povečajo se pritiski v križu in sčasoma pride do strukturne motnje (hernija, meniskus, išias, obrabe kolka). Istočasno se pri zakrčenem psoasu aktivira tudi simpatični živčni sistem kar vodi v prekomerno aktivacijo telesa in stres. Na drugi strani pa vsaka panika, tesnoba in zunanji stres še dodatno negativno vplivajo na mišico psoas. Ravno zato mišici psoas pogosto rečejo, da je to ena izmed mišic, v katero je ujetih največ potlačenih čustev.

Chi Nei Tsang tehnika direktno masira notranje organe, jih razstruplja, energizira in okrepi. Ugodno vpliva na pretok krvi, limfe in živčni sistem, zato lahko pričakujemo pozitivne učinke pri:

 • Mišičnih krčih in bolečinah
 • Glavobolu
 • celjenju brazgotin
 • menstrualnih težavah (krči, neredna menstruacija, PMS, strdki v menstrualni krvi)
 • bolečinah v križu, išiasu
 • neplodnosti in impotenci
 • pomanjkanju energije in utrujenosti
 • težavah s prebavo
 • napetosti zaradi stresnega načina življenja
 • čustvenih težavah (žalost, strah, skrbi, jeza, sovraštvo itd.)
 • nespečnosti…

TOK SEN je taoistična tehnika, ki lajša bolečine po telesu s pomočjo mehanskega orodja, ki pošilja v telo mehanske in zvočne vibracije globoko v tkiva, kite in mišice, ter na ta način sprosti zastalo energijo v telesu. Gre za 5 tisoč let staro tehniko, ki se je razvila na Tajskem v istem času kot akupunktura na kitajskem.

Pozitivni učinki se pričakujejo pri:

 • Slabi cirkulaciji krvi, ki prispeva k slabi prehranjenosti tkiv in akumulaciji toksinov
 • Zategnjenih mišicah zaradi športne aktivnosti ali delovne preobremenitve
 • Slabi aktivnosti perifernih živcev
 • Sproščanju bolečin (glavobol, migrene, degeneracija možganov, zamegljen vid, bolečine v ramenih, v vratu, slaba gibalna sposobnost ramena, bolečine v križu, težko sklanjanje, bolečine v medenici, bolečine v stegnih, išias, bolečine v komolcu, roki, omrtvičenje roke ali noge)
 • Napetosti zaradi stresnega načina življenja

OBM (organ breathing massage ali masaža notranjih organov z usmerjanjem diha) je novejša tehnika, ki vključuje posebno tehniko dihanja, ki je sklopljena s pritiski z rokami in krčenjem krožnih mišic.

Novejše raziskave kažejo, da je vezivno tkivo naš največji »organ« v telesu, po katerem informacije po telesu potujejo hitreje kakor preko živčevja. Vezivno tkivo se nahaja okrog organov in med njimi, da jih ohranja na svojem mestu in omogoča njihovo medsebojno komunikacijo. Vsakič, ko je vezivno tkivo na določenem mestu preveč raztegnjeno ali pa na drugi strani preveč utesnjeno, pride v telesu do neravnovesja. Tehnika OBM vpliva na delovanje telesnih prepon na način, da postanejo dovolj prožne, a istočasno tudi primerno čvrste, da omogočajo optimalno stanje vezivnega tkiva.

Eno izmed prepon predstavlja medenično dno, ki je temelj, na katerem stojijo vsi ostali organi v telesu. Kadar je medenično dno šibko, lahko pride do težav s povešanjem organov. Najbolj viden je upad pozicije maternice in črevesja, a povesijo se lahko tudi organi, ki so postavljeni višje, kar povzroča še dodaten pritisk na medenično dno. Uhajanje blata ali urina, bolečine v maternici in bolečine pri spolnih odnosih, so vsi pokazatelj šibkega medeničnega dna.

Drug nivo telesnih prepon predstavlja diafragma, ki mora biti dovolj prožna za ohranjanje optimalne dihalne funkcije. Kadar je diafragma zakrčena, potem naša pljuča ne uspejo dobiti dovolj kisika, kar vodi v generalno pomanjkanje kisika. Kisik je mineral življenja, veselja in svežine, ki je ključen za zadostno količino življenjske energije in pozitivno mentalno naravnanost. Namreč dokazano je, da so ljudje, ki tekom življenja dihajo s polnimi pljuči na svežem zraku, tudi v starosti fizično in mentalno vitalni. Delovanje diafragme pa ni pomembno samo za optimalno funkcijo pljuč, ampak njeno gibanje masira tudi vse organe, ki se nahajajo pod njo in jih na ta način energizira.

Tretji nivo prepon pa predstavlja grlena prepona. Med splošno populacijo ta »prepona« ni najbolj znana, a to ne pomeni, da ni pomembna. Delo na tem predelu je zelo pomembno za zdravje pljuč in ščitnice, saj s tehniko OBM lahko odpremo grleni predel, da se prekrvavi in okrepi.

Ker je tehnika OBM v svoji osnovi dihalna tehnika, je zelo uporabna tudi pri zastojih limfe na področju trebuha. Limfa namreč nima svoje črpalke, zato potrebuje zunanjo stimulacijo, da ne pride do zastojev. Za spodbujanje pretoka limfe na področju trebuha, so najboljše ravno dihalne tehnike v kombinaciji z masažo trebuha.

Vsakič ko izvajamo trebušno dihanje sproščamo tudi prenapet živčni sistem. Namreč na področju trebuha se nahaja ogromen živčni pletež (enterični živčni sistem), ki v današnjih časih stresa in hitrega tempa življenja potrebuje redno nego. Kombinacija chi nei tsanga in OBM je lahko odličen pripomoček za vse, ki ste veliko pod stresom.

Tehniko OBM se naučite tekom tretmajev, tako da jo lahko potem redno uporabljate v udobju svojega doma.